Minden szülőnek a legfontosabb a gyermeke és az ő jóléte. Ez a világ egyik legtermészetesebb dolga. A következő idézet nagyon jól összefoglalja. 

“Szülő és gyermeke egy egység, szimbiózisban élnek, reagálnak egymásra, egymáshoz tapadva járják a tangót, egyik sem szabadulhat a másiktól. Alapvetően ez a tánc határozza meg a gyermek személyiségét. Örököl ugyan géneket, de azok a mi hatásunkra, elsősorban az interakciók révén aktiválódnak vagy némulnak el, így alakulnak ki később a képességek és személyiségjegyek.”
Ruby Wax

Tehát legnagyobb példák mi magunk vagyunk gyermekünk számára mindenben. Nem fogunk rossz döntést hozni, amennyiben a szolgáltatást, amit választunk gyermekünknek valamennyire mi is élvezük és örömmel veszünk részt rajta. 

Munkám során azt is észrevettem. hogy a gyerekek nagyon szeretnek hasonlítani szüleikre. Ha lehetőséget adunk viszont nekik és magunknak is új dolgokat kipróbálni, akkor talán a gyermekek megtalálhatják saját elfoglaltságukat is. Saját hangjukat csak akkor találhatják meg, ha a szülők is megadják azt az elfogadó közeget, amiben gyermekük önmaguk lehet.

Minden szolgáltatásomban ezt a légkört teremtem meg én is. Igyekszem olyan hangulatot teremteni, amiben igazán önmaguk lehetnek a gyerekek és támogatom mindenben őket, kiemelve azt, amiben egyediek, ügyesek, sikeresek. 

Tapasztalataim szerint ez a miliő a leghatékonyabb, hogy a gyermekek fejlődhessenek. Szolgáltatásaim kiválasztása az alapján történt, amiben a 14 éves tanítói tapasztalatom megmutatta, hogy mik lehetnek segítségükre, mik adhatnak örömöt és miben lehet nekem is örömöm. 

Így született meg a játszócsoport anyukákkal és gyermekükkel. Itt igyekeztem arra a problémára megoldást adni, hogy minél több játékot mutassak meg, ami esetleg új lehet. Illetve segítsem az otthon lévő anyukákat, hogy ne érezzék magukat olyan egyedül és összekössem őket, megtalálva egymáshoz az utat. 

Másik szolgáltatásom az élőszavas mesemondás játékos foglalkozással. Nagyon fontos, hogy a gyerekek az élőszóban elmondott mesék, történetek alapján mennyit fejlődhetnek. Gondolok itt a koncentráció-, memória-, kreativitás fejlesztésre egy-egy foglalkozás alkalmával, hogy csak egy párat említsek. További cikkemben kifejtem majd bővebben ennek jótékony hatásait. A játékos foglalkozások lényege pedig, hogy átérezzék, megtapasztalják a történet üzenetét, eseményeit. Játsszunk, ami segít feldolgozni különböző esetlegesen felmerülő régi élményeket. 

Fontosnak tartom hasonló dolgokért a színjátszást, ami már esetlegesen felsős diákoknak is ajánlott. Egy személyes élményem, amikor egy előadásra készülve egy mesét kellett előadnom és nem is gondoltam volna, hogy ennyire fontos lesz nekem ez a mese az életemben. Édesapám halála történt meg ekkor, amiért nem szerettem volna előadni a mesét, de a tanárom nagyon ragaszkodott hozzá. Nem értettem miért, csak az előadás során lett nekem világos, hogy a mese amit mondok a feltámadásról szól és végig sírtam az előadást miközben mondtam a mesét. Megértettem édesapám feltámad! 🙂 Ilyen mély élmények is lehetnek egy-egy foglalkozáson vagy már az is siker, ha valakinek önbizalmat adhatunk egy színjátszó kör alatt.  

Kézműves foglalkozások tartása a másik nagyon örömteli alkalmam. Örömet nyújt a gyerekeknek is és kikapcsolja őket, lelassítja. A mai felgyorsult világunkban pedig ez óriási ajándék. Nagyon kedves történeteket is megosztanak közben önmagukról, családjukról, élményeikről. Természetesen ezeket bizalmasan kezelem. Ha kérik, akkor meg segítem őket tanácsokkal. A produktum, ami közben elkészül óriási önbizalommal tölti el őket és boldogsággal. Még fontosabb ennek is a mai üzenete, amikor a ma gyermeke mindent megkaphat hirtelen és lecserélhet. Ezen foglalkozásokon pedig igen is megküzd érte. 

Minden foglalkozásom lényege a személyiség fejlődés is egyben. Az önismeret mindenkinek fontos és nem lehet elég hamar elkezdeni. Közös munkánk gyümölcse tehát a gyerekeknek önmaguk jobb megismerése is. Önmaguk jobb megismeréséből pedig önbizalmuk virágzása fakad. 

Mitruczky Szandra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük